Selamat Datang Ke Laman Web Rasmi PMBK Development Sdn. Bhd.
PMBKDPMBKDPMBKD
or 09-747 7997
admin@pmbkd.com.my
Kelantan

Mengenai Kami

PMBKD

Pengenalan Kepada Syarikat PMBK Development Sdn. Bhd.

PMBK Development Sdn. Bhd. (PMBKD) adalah nama baru bagi Tunjong Development Corporation Sdn Bhd (TDC). Merupakan sebuah syarikat pembangunan hartanah dan secara rasminya penukaran nama telah dibuat pada 06 Mei 2015. PMBKD merupakan sebuah syarikat yang telah diperbadankan pada 14 Februari 2007. PMBKD mula beroperasi secara aktif pada 01 Muharram 1432H bersamaan 07 Disember 2010 dan beroperasi di pejabat urusan PT 402 di Bandar Baru Tunjong, Jalan Kuala Krai, 16010 Kota Bharu Kelantan. PMBKD merupakan anak syarikat 100% milik Perbadanan Menteri Besar Kelantan (PMBK), yang pada asalnya ditubuhkan untuk menjadi pemaju utama projek Pembangunan Bandar Baru Tunjong (BBT), Kota Bharu, Kelantan yang meliputi tanah seluas 2,000 ekar. BBT ini berfungsi sebagai salah satu bandar satelit Kota Bharu yang menempatkan bangunan-bangunan pentadbiran Kerajaan Negeri dan Kerajaan Persekutuan, pusat-pusat komersial dan skim perumahan yang lebih tersusun serta lengkap dengan kemudahan infrastruktur.

Selaras dengan perkembangan syarikat serta hasrat PMBK untuk menjadikan PMBKD sebagai sayap utama pembangunan hartanah bagi pihaknya, PMBKD telah mengembangkan perniagaannya di luar BBT. Di antaranya ialah pembangunan perumahan bercampur Saujana Harmoni di Gua Musang, perumahan di Jeli, pembangunan SOHO (kondominium mewah dan pejabat) Sri Kelantan di Jalan Stonor Kuala Lumpur, Rumah Sri Kelantan (kediaman rasmi Menteri Besar kelantan dan pejabat) di Presint 10, Putrajaya.
PMBKD juga dalam proses untuk meneroka pelbagai bidang perniagaan seperti pembinaan, perbekalan, ‘Industry Building System’ (IBS) dan lain-lain selaras dengan Plan Strategik PMBKD 2020—2030.

VISI

Ikon pembangunan hartanah bertaraf dunia berlandaskan syariah.

MISI

Menyediakan perkhidmatan berinovatif selaras dengan trend semasa dan kehendak pelanggan

  • Menarik minat berterusan, menjaga dan membangunkan modal insan sebagai aset utama dalam organisasi.
  • Menjadi anak syarikat kerajaan Negeri Kelantan pertama di bursa saham (2025)
  • Menyediakan perkhidmatan dan produk hartanah yang berkualiti kepada semua pemegang dagang seiring dengan kemajuan dengan menerapkan aspek-aspek syariah.
PMBKD-Logo
1 +
Warga Kerja
1 +
Pembangunan Hartanah
1 +
Tahun Beroperasi
1 +
Rakan Niaga
Perlukan Info Syarikat ? Muat Turun Profil Syarikat Kami..